В последното десетилетие столицата ни расте и се развива изключително в

...
В последното десетилетие столицата ни расте и се развива изключително в
Коментари Харесай

Ще има ли София своя „Манхатън” – изцяло нов и модерен квартал?

В последното десетилетие столицата ни пораства и се развива извънредно в южната си част, там се появиха едни от последните „ съвременни ” квартали. Главният проектант на града ни Здравко Здравков има концепция този развой " да се обърне ", а точно – в северната част на София да се построят жилища, културни и просветителни центрове и даже парк на мястото на в този момент пустеещи хранилища и нефункциониращи жп линии.

Подобни инициативи сполучливо са осъществени в някои немски градове като Хамбург, където някогашните индустриални зони са превърнати след 2000 година в Hafencity. Там през днешния ден има музей, концертна зала и пристанище.



По сходен метод си показва и основният проектант на София индустриалната зона, която се намира сред Сточна гара и гара Подуяне – един многолюден, съвременен и цялостен с живот нов квартал! Предвижда се той да бъде ситуиран в регион от –  започва малко преди гара Подуяне, сега пустеещо пространство сред кварталите „ Суха река ” и „ Редута ”. Новият „ квартал ” ще продължава надолу паралелно на бул. " Данаил Николаев " и ще стига до Сточна гара. След 1989 година регионът е прочут като място, където можем да намерим всевъзможни строителни материали.

Идеята е във въпросното каре да има бизнес център, офиси, образователни центрове и магазини. Като по този начин основният проектант чака навътре в комплекса да има всичко, което покрива главните потребности на живущите и да не се постанова те да пътуват. Предвижда се още трасето на част от жп линиите, които и все още към момента се употребяват и минават оттова, да бъдат „ потопени ” подземен и по този метод придвижването на влакове да не смущава живота на хората в бъдещия квартал.



До през днешния ден терените в тази част на столицата и прилежащите към тях здания са благосъстоятелност на НКЖИ (Национална компания „ Железопътна инфраструктура ”). НКЖИ е най-голямото държавно дружество и единствен шеф на железниците в България. На множеството от тях не се развива никаква активност, има буйна растителност и изоставени постройки. Така че концепцията на арх. Здравков не звучи по никакъв начин безпочвена. И все пак… Възможно ли е един толкоз огромен като средства и осъществяване проект да стане действителност? Към момента градската администрация вижда грандиозното начинание да бъде допустимо благодарение на публично-частното партньорство.

„ Град в града ” – по този начин основният проектант на столицата вижда своя план.

Той дава обещание ниска застроеност, богато озеленяване, условия за културен живот… Да си напомним и концепциите за огромни инфраструктурни планове, които да развият северната част на столицата, които показаха още преди година и половина и от " Спаси София " – в техния " План за София " е заложено построяването на нов многофункционален квартал, северно от Северната скоростна дъга, до кв. " Враждебна ", ситуиран напълно на общински терен („ Нова София “), както и северен обход на центъра посредством поредност от тунели под бул. „ Сливница “.

Всичко това звучи като сън на фона на толкоз доста квартали в София, чиито улици са осеяни с дупки, балконите на другите здания нежно се допират вечер, когато градът заспи, а някои са с тъжни и остарели фасади… Не ни остава нищо друго, с изключение на да помечтаем, че в действителност и София, като Хамбург, ще има своето „ пристанище ”, квартал за разходки и цивилизован живот. Кой би отказал такава фантазия – за един хубав и спретнат град! 

 
Малко бягство за влюбени в сърцето на София

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР